
پله پنجم الفبا
2025-04-29دیدار نوروزی؛ چیستی و چرایی
2025-04-29📝 یادداشت دکتر نعمت الله فاضلی، با عنوان چه چیزی را جدی بگیریم؟
🔹️۴ اردیبهشت ۱۴۰۴
🔻 دیروز برای سخنرانی به دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران رفته بودم. دانشجویی نزدم آمد و پرسید مدتهاست ذهنم درگیر است که ما چه چیز را باید جدی بگیریم؟ رسانهها و شبکههای اجتماعی هر ساعت ما را درگیر چیزی میکنند. یکی میگوید محیط زیست، دیگری جنگ خاورمیانه، آن دیگری تورم و فقر، استادان میگویند به درس و مشق بپرداز، برخی هم میگویند با استبداد و سرکوب مبارزه کن. والدین هم فقط میگویند سرت به کارهای خودت مشغول باشد.
🔻هر کس چیزی را تجویز و تاکید میکند. واقعا ما چه چیز را جدی بگیریم؟
گفتم منظورت از جدی گرفتن چیه؟ گفت ذهنم را درگیر چه چیزی کنم و اصلیترین دغدغهام چی باشه؟
🔻گفتم سوال سادهای نیست و پاسخ سرراستی ندارد. هر کس به فراخور موقعیت و سن و کاروبار و مشغلههایش باید اولویتها و دغدغههایش را انتخاب کند. اما همگان حداقل یک چیز را باید خیلی جدی بگیرند. برقی در چشمانش درخشید و انگار گمشدهاش را پیدا کرده با شوق و ذوق گفت: “خب، من دنبال همین می گردم. اون چیه حالا؟”
🔻گفتم: “مراقب زندگی روز مرهات باش و تمام کارها و دلمشغولیها و تجربهها و نحوهی گذران روزمرهات را زیر نظر بگیر و ببین زمان زندگیات را چگونه و کجا و با چه کسانی و برای چه خرج می کنی”.
🔻گفت: “من دنبال پاسخ جامعهشناختی برای پرسشم هستم. این که گفتی صرفا تجویزی اخلاقی و روانشناختی است”. گفتم: “اتفاقا این پاسخ من نیست. پاسخ پیتر برگر و توماس لوکمان در کتاب کلاسیک مشهورشان “ساخت اجتماعی واقعیت” است. آنها نشان می دهند زندگی روزمره، واقعیت اعلاست.
paramount reality
🔻گفتم کتاب جدیدم “زندگی روزمره ایرانی” را نوشتهام تا همین نظریه برگر و لوکمان را در بستر امروز جامعه ایران نشان دهم. اگر ایرانی ها اهمیت زندگی روزمره را بدانند و از آن مراقبت کنند هم خودشان و هم جامعه را به خوشبختی میرسانند.
🔻 با تعجب نگاهم کرد و گفت: “از استادان زیادی پرسیدم چه چیزی را جدی بگیریم؟ ولی کسی چنین جوابی نداد. گفتم: “درک زندگی روزمره و نقش آن در ساخته شدن ما کاری بسیار دشوار است. کتاب “زندگی روزمره ایرانی” حاصل سالهای طولانی تلاشهای فکریام است تا این واقعیت اعلا را در ایران نشان دهم”. خوشحال شد و گفت: “خب، میرم می خونمش”.